Szybki obiad z dedykacją dla dzieci. Klasyczne, wszystkim znane kopytka w odświeżonej, wesołej wersji. To doskonałe danie dla wszystkich niejadków. Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji między ziemniaki, a kurkumę i burakiem, a nie będą one wyczuwalne w kluskach :)
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 1 nieduży burak
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dwóch garnków po równo. Do jednego dodajemy kurkumę, do drugiego drobno pokrojonego buraka buraka. Solimy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości.
Przeciskamy przez praskę ziemniaki wraz z burakiem do jednego naczynia, a żółte od kurkumy do drugiego. Studzimy.
Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy dwa ciasta. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby gluten zaczął pracować.
Żółte i czerwone ciasto wałkujemy na placki i zwijamy jak roladę. Dociskamy, formujemy walec i kroimy na kluseczki ostrym nożem.
Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku mieszając od czasu do czasu, aż do ich wypłynięcia.
Dobrze smakują polane masłem, ze śmietaną, sosem lub jako dodatek do dania głównego. U nas polane zostały klarowanym masłem z cebulką oraz kiełbaską.
Smacznego!
Pomysł bardzo fajny. Same w sobie są posiłkiem i ozdobą :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne urozmaicenie "normalnych" kopytek ;)
OdpowiedzUsuńPiękne kluseczki, narobilas mi ochoty na takie 😊
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła! :)
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietny pomysł. Pięknie prezentują się na talerzu. Ja podałabym je zapewne na słodko ze śmietaną, cukrem i owocami.
OdpowiedzUsuńMożna i na słodko - to już indywidualna kwestia ;-)
UsuńŚliczne, też robiłam niedawno kopytka z burakiem, ale jednokolorowe :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł! Zchęcia bym porwała talerzyk!
OdpowiedzUsuńSuperlative food my dear ]√
OdpowiedzUsuńKisses
Thank You ;)
UsuńWOW !!! Na hasło kopytka pojawia się kluseczka w kolorze żółtawym. Ta propozycja , innych kolorów, jest świetna. Bardzo ciekawy pomysł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńWow, ale świetne! Super wyglądają i na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super, brawo za pomysł :)
OdpowiedzUsuńA dzięki :)
UsuńAle fajne! Wyglądają trochę jak jagodowo-waniliowe :D
OdpowiedzUsuńXD
UsuńPyszne kopytka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo i na pewno pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuń