niedziela, 1 stycznia 2017

Zupa serowa z czosnkowa bagietka

Przede wszystkim - z okazji Nowego Roku chcielibyśmy życzyć Wam spełnienia wszelkich marzeń! Aby wszystko było proste, układało się pomyślnie, a uśmiech nie schodził z twarzy :)



A teraz przedstawiamy przepis na nasz dzisiejszy obiad. Zupa serowa, bo o niej mowa, to wspaniałe remedium na stan poimprezowy, dzisiaj posylwestrowo. W naszym domu zupa gości często również w normalne dni, a zwłaszcza, kiedy zostaje rosół z dnia poprzedniego.


SKŁADNIKI:

  • rosół wraz z warzywami (u nas marchewka, pietruszka, seler i opalana cebula)
  • 3-4 serki topione*
  • 150 g startego wyrazistego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 suszona ostra papryczka, lub 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki suszonego mielonego lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • bagietki - dowolna ilość
  • masło czosnkowe (klik w przepis)

  • * Należy wybrać serki bez dodatków, Najlepiej kremowe i wyraziste. U nas zwykle jest to kremowy, gouda i tylżycki lub radamer.

WSKAZÓWKA: Na rynku pojawiło się bardzo dużo serków topionych seropodobnych, Należy zwracać uwagę, aby były to prawdziwe serki. Prawdziwe serki są maksymalnie 20 groszy droższe, a zupa z nich nie ma obrzydliwie plastikowego posmaku.

Rosół przecedzamy, zostawiamy w nim jedynie warzywa. Dzięki temu zupa będzie gęściejsza. Blendujemy i dodajemy po 1 serku, nadal miksując. Dopiero teraz zaczynamy podgrzewanie na niewielkim ogniu. Kiedy całość zacznie się gotować, dodajemy lubczyk i papryczkę. W tym momencie wrzucamy również tarty ser. Pamiętajmy, aby w tym momencie mieszać całość, dzięki temu ser ładnie i równomiernie się rozpuści. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.


Zupę podajemy na ciepło w towarzystwie bagietki, którą maczamy w zupie bezpośrednio przed zjedzeniem. Nadaje się zarówno na obiad, jak i w formie przekąski w gronie znajomych.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz