Przede wszystkim - z okazji Nowego Roku chcielibyśmy życzyć Wam spełnienia wszelkich marzeń! Aby wszystko było proste, układało się pomyślnie, a uśmiech nie schodził z twarzy :)
A teraz przedstawiamy przepis na nasz dzisiejszy obiad. Zupa serowa, bo o niej mowa, to wspaniałe remedium na stan poimprezowy, dzisiaj posylwestrowo. W naszym domu zupa gości często również w normalne dni, a zwłaszcza, kiedy zostaje rosół z dnia poprzedniego.
- rosół wraz z warzywami (u nas marchewka, pietruszka, seler i opalana cebula)
- 3-4 serki topione*
- 150 g startego wyrazistego sera
- 3 ząbki czosnku
- 1 suszona ostra papryczka, lub 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki suszonego mielonego lubczyku
- sól
- pieprz
- bagietki - dowolna ilość
- masło czosnkowe (klik w przepis)
- * Należy wybrać serki bez dodatków, Najlepiej kremowe i wyraziste. U nas zwykle jest to kremowy, gouda i tylżycki lub radamer.
WSKAZÓWKA: Na rynku pojawiło się bardzo dużo serków topionych seropodobnych, Należy zwracać uwagę, aby były to prawdziwe serki. Prawdziwe serki są maksymalnie 20 groszy droższe, a zupa z nich nie ma obrzydliwie plastikowego posmaku.
Rosół przecedzamy, zostawiamy w nim jedynie warzywa. Dzięki temu zupa będzie gęściejsza. Blendujemy i dodajemy po 1 serku, nadal miksując. Dopiero teraz zaczynamy podgrzewanie na niewielkim ogniu. Kiedy całość zacznie się gotować, dodajemy lubczyk i papryczkę. W tym momencie wrzucamy również tarty ser. Pamiętajmy, aby w tym momencie mieszać całość, dzięki temu ser ładnie i równomiernie się rozpuści. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa niebo w gębie moje dzieci zajadały, a mąż chce ją teraz jeść codziennie. :) Państwa pomysły są nieziemskie. :)
OdpowiedzUsuńMiło nam to czytać :) Pozdrawiamy.
UsuńSuper przepis. Robię podobną tyko my z rodziną jesteśmy mięso żerni i wywar gotuję warzywno-drobiowy. Nie przeszkadzają bezmięsne pomysły zaadoptuje je do swoich potrzeb, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTa zupa akurat zwykle jest u nas robiona na rosole :)
UsuńPycha, jadłam kiedyś taką zupkę, na serkach właśnie, ekstra w konsystencji i smaku.
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
Usuń