Tym razem świetna i mało skomplikowana przekąska, która z powodzeniem posmakuje zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom. Indyjski warzywny kebab po prostu zachwyca.
Trzeba przyznać, że mieszkańcy Subkontynentu są mistrzami w tworzeniu wegetariańskich potraw. Chyba, żadna inna społeczność nie potrafi tak perfekcyjnie wydobywać z warzyw ich przepyszne smaki. Więc jeśli potrzebujecie ugotować coś zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców z całego serca polecamy kuchnię indyjską. A te kebaby - to po prostu majstersztyk!
- 8-10 ziemniaków
- 400 g kalafiora mrożonego
- 2 duże cebule
- 200 g groszku mrożonego
- 2 kostki szpinaku mrożónego w brykiecie
- 3 świeże ostre papryczki
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pęczek kolendry - opcjonalnie
PRZYPRAWY:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 2 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- sezam do obtoczenia *
- olej do smażenia
- * Lepiej użyć jasnego sezamu ze względów estetycznych. Na zdjęciu widać, że czarne ziarna sezamu wyglądają, jakby były spalone.
Ziemniaki obieramy i kroimy razem z cebulą i kalafiorem. Kiedy warzywa się ugotują dodajemy do nich rozmrożony i odsączony z wody groszek oraz szpinak.
Wszystko razem rozgniatamy za pomocą tłuszcza do ziemniaków lub widelcem na jednolitą masę.
Ostrą papryczkę drobno kroimy, rozgniatamy czosnek, ścieramy imbir i wszystko dodajemy do masy. Jeśli mamy świeżą kolendrę drobno ją siekamy i również wrzucamy do warzyw. Dorzucamy przyprawy i oraz przecier i dokładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze się połączyły z warzywami.
Z warzywnej masy formułujemy wałeczki nieco grubsze niż palec, o długości 6 - 8 cm i od razu obtaczamy w sezamie. Na patelnię wlewamy olej na wysokość ok. 1 cm. Kebaby smażymy na złoty kolor z obu stron.
Nie znam kuchni indyjskiej, ale ta przekąska bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńZapewniamy, że jak spróbujesz to pokochasz :)
UsuńOoo ciekawa propozycja, z chęcią bym spróbowała takiego wege kebaba :)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, polecamy :)
UsuńFantastyczna odmiana dla mięsa!
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńZaciekaiwłas mnie tym przepisem, wypróbuję
OdpowiedzUsuń:)
Usuń