środa, 11 stycznia 2017

Chlebki naan

W kuchni indyjskiej nie używa się, ani sztućców, ani pałeczek, no może czasami łyżkę. Dlatego dobrze jest do gęstego curry zamiast ryżu zrobić od czasu do czasu indyjskie placuszki.
Chlebki naan, bo akurat je postanowiliśmy wziąć na tapetę są doskonałym rozwiązaniem, nie tylko jako dodatek do potraw typu curry. My uwielbiamy jeść je same, polane jedynie masłem klarowanym. Mogą stanowić doskonałą przekąskę do piwa oraz alternatywę dla niezdrowych chipsów i innych słonych przekąsek.


SKŁADNIKI:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 2 łyżeczki świeżych
  • 150 ml letniej wody
  • 100 ml gęstego jogurtu (typu grecki)
  • 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 min, aby zaczyn ruszył. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski. Dorzucamy do niej wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie wygniatamy krótko ciasto i wałkujemy placki grube na ok. 0,5 cm i o średnicy ok. 10 cm.

Oryginalnie chlebki powinny być pieczone w piecu tandur, ale w domowych warunkach również można sobie doskonale poradzić. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni funkcja góra - dół. Blachy wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem. Najlepsze byłoby masło klarowane, ale zwykły olej także daje radę. Rozwałkowane placki przekładamy na blachę i pieczemy przez 10 min, przewracając kilka razy, aż się zarumienią,

Chlebki naan można podawać jako dodatek do sosu lub same polane jedynie masłem klarowanym i ewentualnie posypane kolendrą. 

Oczywiście wedle uznania można je także posypać kolendrą, solą, polać masłem smakowym - kwestia gustu.

Przykładowe dania, do których pasują chlebki naan to:
kurczak curry (klik) 

kurczak tikka masala



Smacznego!

4 komentarze: