Ziemniakami polska kuchnia stoi. Chociaż kiedyś naszą rodzimą kuchnię charakteryzowały dania z wszelakich kasz, już od dawna ich miejsce zajęły ziemniaki. Można nie znać smaku kaszy orkiszowej, pęczaku czy gryczanej, ale ziemniaków do drugiego dania? Nie ma takiej możliwości!
Dlatego też dzisiaj zajęliśmy się ziemniakami w formie dodatku, a zarazem głównego składnika dania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu.
Zapraszamy do wypróbowania pomysłu na roladę ziemniaczaną.
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 2 jaja
- 1,5 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka gęstej śmietany 12 %
- masło do wysmarowania formy
FARSZ:
- 150 g słoniny
- 150 g boczku
- pęczek natki pietruszki
- 2 cebulki
- sól
- pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękki odcedzamy i mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia.
Słoninę drobno kroimy i wytapiamy na wolnym ogniu. Kiedy zaczną tworzyć się skwarki dodajemy boczek i zwiększamy płomień, aby całość nie zaczęła się gotować, a nadal smażyła. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i szklimy. Na końcu wrzucamy posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem.
Dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wysmarowujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 góra - dół.
Teraz przechodzimy do ciasta. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy kolejno jajka. Muszą mieć one na tyle niską temperaturę, aby nie zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 15 min w chłodnym miejscu.
Wałkujemy na placek o grubości max 2 cm na szerokość naczynia. Farsz rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy odrobiną masła, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 5 min.
Roladę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w odkrytym naczyniu na 5 min, aby odpoczęła. Kroimy w plastry i podajemy - wedle uznania z dodatkami lub nie.
Smacznego!
Ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZiemniaki w takiej formie to rarytas, rolada zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńDobra jako dodatek, ale także samodzielne danie :)
Usuń