wtorek, 10 stycznia 2017

Jaja po mistrzowsku

Dzisiaj pomysł na śniadanie. Zamiast jajek na miękko czy jajecznicy proponujemy jajka sadzone na boczku z pysznymi dodatkami. Jajka w takiej formie w towarzystwie świeżutkiej kajzerki z masłem to po prostu poezja...

Po jajka warto sięgać, choć nie za często - optymalnie 4-5 sztuk w tygodniu. Jedno jajko (ok. 50 g) zawiera ok. 75 kcal, przy zawartości białka równego 6 g. (Dzienne zapotrzebowanie białka to do 1 g na 1 kg masy ciała) Poza dużą zwartością białka, kurze jaja są bogate w lecytynę, która wspiera naszą koncentrację. Chociaż lecytyna obniża poziom cholesterolu, przez zawartość kwasów tłuszczowych obecnych w jajku nie jest to odczuwalne dla organizmu. 
Po jajka warto sięgać także ze względu na obecność wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E, K. Ponadto możemy w nich odnaleźć m.in. witaminy z grupy B, wapń, cynk, potas, selen, a także luteinę, która wspomaga prawidłowe widzenie.

A wracając do śniadania - jest tak smaczne i kolorowe, że gwarantuje dobry humor do końca dnia :)

SKŁADNIKI (patelnia 20 cm):
  • 3 jajka
  • 1 gruby plaster boczku
  • 3 plastry pomidora
  • 1 duży plaster sera żółtego
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

DODATKOWO:
  • pieczywo
  • masło


Boczek kroimy w małe kawałki i przesmażamy na patelni do zrumienienia. W czasie gdy boczek będzie się smażył kroimy ser na małe kawałki i siekamy szczypiorek.
Jajka wybijamy delikatnie do miseczki - po 1 i przekładamy na patelnię. Raczej nie polecamy wbijać prosto na patelnię, gdyby okazało się, że jajko jest nieświeże, zapobiegnie to zmarnowaniu całej potrawy. Jajka powinny przykryć całą powierzchnię patelni, jeśli tak się nie stanie, najlepiej wbić jeszcze jedno jajko. Pieprzymy i przykrywamy pokrywką na ok. 1 min. Po tym czasie kładziemy na jajkach ser i ponownie przykrywamy, zmniejszając płomień do minimum.
Kiedy ser zacznie się roztapiać dokładamy pomidory, solimy i pieprzymy. Całość jest dobra, kiedy białko się zetnie, żółtko powinno zostać płynne.
Przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i od razu podajemy.

Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa z dodatkiem masła.

Smacznego!

2 komentarze: