niedziela, 8 stycznia 2017

Grillowany camembert z sosem z granatu i lekka salata

Dzisiaj proponujemy alternatywę dla żurawiny, która w połączeniu z camembertem stanowią klasyczny duet. 
Zamiast żurawiny postanowiliśmy wykorzystać owoc granatu, który również charakteryzuje się nutą goryczki. Okazało się, że to połączenie to istny strzał w dziesiątkę. W towarzystwie lekkiej sałatki ser może stanowić dobrą alternatywę dla mięsa zarówno na lunch, obiad, czy szybką wczesną kolację.


Granat, który zawiera fitoestrogeny, jest szczególnie polecany kobietom w okresie menopauzy, dla łagodzenia jej objawów, dodatkowo przeciwdziała starzeniu się, pomaga w procesach trawiennych i łagodzi objawy choroby wrzodowej. Zalet granat ma znacznie więcej, dlatego polecamy włączenie go do diety.

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

SAŁATKA:
  • 50 g rukoli
  • 1 duży pomidor
  • 1 dymka
  • płatki migdałów (opcjonalnie)
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz

Do miski wrzucamy rukolę, pokrojonego pomidora i cebulkę. Doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy płatki migdałów. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się połączyły ze sobą.

Przygotowujemy sos według podanego przepisu.


Na końcu smażymy ser. Układamy go na rozgrzanej grillowej patelni. Smażymy kilkukrotnie obracając. Camembert jest dobry, kiedy naciskany palcem jest miękki.




Ser podajemy jeszcze gorący, w towarzystwie sałatki i sosu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz