Tym razem klasyka gatunku, czyli pierogi na włoski sposób. Ponieważ kochamy zarówno polskie pierogi, jak i włoskie makarony, dzisiaj postanowiliśmy przygotować ravioli. Obłędne makaronowe ciasto w formie pierożka, wewnątrz, którego zamknięty został delikatny, ale przepyszne farsz.
Ten makaron z pewnością podbije serce, każdego kto go spróbuje.
Ten makaron z pewnością podbije serce, każdego kto go spróbuje.
Polecamy na obiad, kolację oraz na przystawkę. Jako przystawka z powodzeniem wystarczy jeden duży ravioli.
CIASTO:
- 300 g mąki (najlepiej typ 500)
- 3 żółtka
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
FARSZ:
- 250 g mrożonego szpinaku
- 100 g ricotty
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka masła (najlepiej klarowane)
Żółtka mieszamy z kurkumą, solą, oliwą i wodą. Na stolnicę przesiewamy mąkę i robimy w środku dołeczek. Wlewamy w niego jajeczną masę i wyrabiamy szybko ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub woreczek i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni roztapiamy masło i rozmrażamy na nim pod przykryciem szpinak z dodatkiem soli. Kiedy będzie już ciepły, odkrywamy, aby nieco odparował. Kroimy czosnek i dodajemy wraz z pieprzem i gałką muszkatołową do szpinaku. Chwilę mieszamy. Przekładamy na sito, aby szpinak odciekł i przestygł.
Ricotta, jeśli zawiera wodę, to ją zlewamy, jeśli nie, mieszamy i łączymy z przestudzonym szpinakiem. W razie potrzeby doprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Jeżeli mamy formę do ravioli, pierożki wycinamy za jej pomocą. U nas ravioli były robione w formie do uszek. Można także wycinać kwadraty i zlepiać ręcznie, jedyny minus, że zajmie to znacznie więcej czasu.
Gotowe pierożki, ponieważ są zrobione z ciasta makaronowego, gotujemy tak jak makaron, czyli zdecydowanie dłużej niż pierogi.
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy po kilka ravioli i gotujemy przez 10 min od wypłynięcia.
Pierożki najlepiej smakują polane masełkiem z dodatkiem świeżej mięty, szałwii lub pietruszki.
Smacznego!
Smakowity farsz, a pierożki wyglądają na bardzo delikatne, pycha :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń