Dzisiaj podsyłamy przepis na zupę wielofunkcyjną. Dlaczego? To bardzo proste. Po pierwsze mocno rozgrzewa, co jest niezwykle istotne przy mrozie panującym za oknem. Po drugie bez problemu zastąpi cały obiad, z powodzeniem można mówić tutaj nie o zupie, a daniu jednogarnkowym. Po trzecie danie jest idealne dla zabieganych oraz studentów. Pyszny obiad można ugotować w bardzo krótkim czasie, bez wielkich nakładów finansowych.
- 500 g łopatki wieprzowej (może też być szynka)
- 200 g pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/2 białej częśći pora
- 3 ziemniaki
- 1 papryka (u nas pół żółtej i pół czerwonej)
- ostra papryczka - opcjonalnie
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
W dość dużym garnku nastawiamy wodę razem z przyprawami. Najlepiej na małym ogniu, aby wszystkie aromaty miały możliwość się uwolnić.
Mięso kroimy w kostkę i delikatnie obtaczamy w mące. Smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju, najlepiej partiami, aby nie obniżyć jego temperatury i nie spowodować, że wsiąknie w mięso. Ma się jedynie zamknąć, by zachowało jędrność. Prosto z patelni przerzucamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż puszczą sok i razem z nim wlewamy do zupy.
Kroimy marchew i pietruszkę i również dorzucamy do garnka.
Teraz zabieramy się za obieranie ziemniaków. Kiedy będą już pozbawione skórek, kroimy w kostkę i od razu wrzucamy do zupy. Nie moczymy w wodzie, ani nie przepłukujemy po pokrojeniu, dzięki temu nie wypłuczemy naturalnej skrobi, która w połączeniu z mąką z mięsa zagęści całość.
Dodajemy resztę warzyw i gotujemy pod przykryciem przez 30 min. Po tym czasie sprawdzamy gęstość zupy, jeśli jest rzadka, zostawiamy na niewielkim ogniu na kolejne 30 min, ale już bez przykrycia. Część płynu odparuje i uzyskamy idealną gęstość zupy.
Dobrze smakuje także ze świeżym jasnym pieczywem.
Dobrze smakuje także ze świeżym jasnym pieczywem.
Smacznego!
Świetna zupa, idealna na zimę :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, mocno rozgrzewa :)
UsuńTakie zupki to ja lubię :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIdealna zupka, gęsta i pożywna :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupki :)
OdpowiedzUsuńCudowne smaki, genialnie sprawdzają się w taką pogodę, fakt :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, idealna na mrozy!
OdpowiedzUsuńTak!
UsuńUwielbiam takie ;) super przepis ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńgulaszowa- najlepsza na te mrozy i zimę :) bogata w mięsko, mniam! :)
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń