Jak zawsze z przyjściem Nowego Roku Panie się odchudzają, na czym bardzo mocno cierpią Panowie (jak sami twierdzą)... Dlatego też dzisiaj prezentujemy pomysł na obiad z kuchni typowo męskiej, czyli zapiekankę.
W męskiej kuchni oprócz tego, że ma być smacznie, musi być także prosto, a zarazem pożywnie, postanowiliśmy więc wykorzystać proste produkty, a całe danie oprzeć na ziemniakach i boczku.
Zapraszamy na ucztę!
SKŁADNIKI:
- 6 ziemniaków
- 300 g wędzonego boczku w kawałku
- 200 g mrożonej włoszczyzny w paskach
- 1 duża cebula
- 1 mały kubek śmietany 12 %
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1,5 łyżeczki oregano
- pieprz
- sól
- ser żółty - opcjonalnie
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni lub jeśli posiadamy brytfankę bezpośrednio w niej. Można dodać odrobinę oleju, jeśli mamy patelnię, do której łatwo wszystko przywiera. Kiedy boczek zacznie się delikatnie rumienić, dorzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę i szklimy przez chwilę z odrobiną majeranku. Ściągamy z patelni, powstały tłuszcz wlewamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
Warzywa krótko obgotowujemy we wrzątku z odrobiną soli, aby nie puściły wody w zapiekance. Ponieważ bardzo łatwo dochodzą, wystarczy im dosłownie chwila. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy majonez i resztę przypraw. Mieszamy na jednolitą masę.
Na dno naczynia wykładamy połowę ziemniaków, połowę włoszczyzny, cały boczek z cebulkę, resztę włoszczyzny i na końcu ziemniaki. Całość polewamy sosem i wstawiamy przykryte do piekarnika na 30 min. Pod koniec czasu, wedle uznania można posypać serem żółtym (u nas bez).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz