niedziela, 22 stycznia 2017

Indyjski wege kebab

Tym razem świetna i mało skomplikowana przekąska, która z powodzeniem posmakuje zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom. Indyjski warzywny kebab po prostu zachwyca. 


Trzeba przyznać, że mieszkańcy Subkontynentu są mistrzami w tworzeniu wegetariańskich potraw. Chyba, żadna inna społeczność nie potrafi tak perfekcyjnie wydobywać z warzyw ich przepyszne smaki. Więc jeśli potrzebujecie ugotować coś zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców z całego serca polecamy kuchnię indyjską. A te kebaby - to po prostu majstersztyk!

SKŁADNIKI:
  • 8-10 ziemniaków
  • 400 g kalafiora mrożonego
  • 2 duże cebule
  • 200 g groszku mrożonego
  • 2 kostki szpinaku mrożónego w brykiecie 
  • 3 świeże ostre papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pęczek kolendry - opcjonalnie

PRZYPRAWY:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 2 łyżeczki soli

DODATKOWO:
  • sezam do obtoczenia *
  • olej do smażenia

  • * Lepiej użyć jasnego sezamu ze względów estetycznych. Na zdjęciu widać, że czarne ziarna sezamu wyglądają, jakby były spalone.

Ziemniaki obieramy i kroimy razem z cebulą i kalafiorem. Kiedy warzywa się ugotują dodajemy do nich rozmrożony i odsączony z wody groszek oraz szpinak.
Wszystko razem rozgniatamy za pomocą tłuszcza do ziemniaków lub widelcem na jednolitą masę. 

Ostrą papryczkę drobno kroimy, rozgniatamy czosnek, ścieramy imbir i wszystko dodajemy do masy. Jeśli mamy świeżą kolendrę drobno ją siekamy i również wrzucamy do warzyw. Dorzucamy przyprawy i oraz przecier i dokładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze się połączyły z warzywami.

Z warzywnej masy formułujemy wałeczki nieco grubsze niż palec, o długości 6 - 8 cm i od razu obtaczamy w sezamie. Na patelnię wlewamy olej na wysokość ok. 1 cm. Kebaby smażymy na złoty kolor z obu stron.

Smakują wyśmienicie zarowno na ciepło, jak i na zimno. Idealne w duecie z sosem miętowym lub czosnkowym.



Smacznego!

8 komentarzy: