piątek, 28 kwietnia 2017

Ryż z cukinią i marchewką w 15 min

Uwielbiamy dania, które nie wymagają dużego nakładu pracy, ani poświęcania im masy czasu. W dzisiejszym świecie większość z nas, albo jada poza domem, albo stawia na posiłki, które są proste w przygotowaniu. Dlatego też dzisiaj przedstawiamy przepis na obiad lub kolację, którego całkowite wykonane zajmuje kwadrans, a efekt jest po prostu niesamowity.


SKŁADNIKI (dla 2 osób)

  • 100 g ryżu (najlepiej w torebce)
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 4 strąki kardamonu
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz
  • listki kolendry - opcjonalnie

W garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ryż. Jeśli jest on w torebce, to dosypujemy kardamon uprzednio lekko roztarty w moździerzu. Jeśli ryż gotujemy bez woreczka, dodajemy całe strąki kardamonu, aby było łatwiej je później wybrać. Solimy do smaku i gotujemy, aż ziarna zmiękną. Ryż odcedzamy, kardamon, wybieramy i wyrzucamy. Pamiętamy, aby nie przelewać ryżu wodą.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, cukinię, cebulę i papryczkę w kręgi, a marchew w zapałki.

W woku rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy do niego marchew. Lekko solimy i podsmażamy ok, 2 min, aby zmiękła. Dodajemy kurczaka oraz cebulę, sos sojowy i smażymy, aż mięso się zamknie. Dopiero wtedy dorzucamy cukinię i sezam i smażymy krótko. Na końcu wsypujemy ugotowany ryż, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną sosu sojowego.

Podajemy na ciepło, wedle uznania posypujemy sezamem lub świeżymi listkami kolendry.



Smacznego!

12 komentarzy: