Tym razem danie dla mięsożernych, a już zwłaszcza dla niedbających o linię i nie liczących kalorii. Przypuszczamy, że wiele osób nie raz, nie dwa, miało okazję próbować roladek w sosie serowym, ale niestety przygotowując używając do przygotowania fixa w proszku.
Przedstawiamy zatem nasz własny sposób na wykonanie przepysznego schabu w pysznym, aromatycznym sosie, bez konieczności dodawania proszkowych wspomagaczy.
SKŁADNIKI (10 - 12 roladek):
- 10 - 12 plastrów schabu
- tyle samo plastrów wędliny (dość słonej)
- 8 plastrów żółtego sera
- serek typu Almette
- sól
- pieprz
SOS:
- 100 ml śmietany 18 %
- 100 ml mleka
- 2 serki topione
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
Zaczynamy od sosu. Wszystkie składniki za wyjątkiem soli miksujemy na gładką masę. Próbujemy i dopiero doprawiamy, jeżeli jest to konieczne. Niektóre serki już same w sobie są dość słone, co może nie wymagać użycia soli. Kilka łyżek sosu przekładamy od razu do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po dnie. Dopiero na nim będziemy układać roladki.
Schab rozbijamy na kotlety, każdy z nich z dwóch stron doprawiamy solą i pieprzem Z jednej strony smarujemy kremowym serkiem i układamy na nim po plastrze wędliny oraz kawałku żółtego sera. U nas każdy plasterek został pocięty na 3 części. Reszta sera zostanie wykorzystana później.
Gotowe roladki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym sosem, końcem kotleta do dna, aby nie rozwijały się w trakcie pieczenia. Muszą one także dość mocno przylegać do siebie, to także zapobiegnie rozwijaniu się.
Na całość wylewamy resztę powstałego sosu i delikatnie odchylamy każdą roladkę, by mógł wpłynąć pomiędzy nie. Całość posypujemy resztą sera, który wcześniej kroimy dość drobno.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem lub 190 góra - dół na 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, naczynie wyjmujemy, ale nie otwieramy. Zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby roladki odpoczęły. Dzięki temu zachowają miękkość i soczystość,
Roladki dobrze komponują się z surówką z czerwonej kapusty.
Roladki dobrze komponują się z surówką z czerwonej kapusty.
Smacznego!
Bardzo apetyczny :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja :-) Pycha :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa teraz mięska niet więc mogę sobie jedynie popatrzeć
OdpowiedzUsuńBuu :(
UsuńBardzo apetyczne roladki, chętnie bym się skusiła, pomimo kalorii :)
OdpowiedzUsuńWarto czasami nie liczyć kalorii :D
UsuńJakoś mnie nie przekonał ten schab.. :/
OdpowiedzUsuńKażdy ma swój gust :) Pozdrawiamy.
UsuńSmakowite danie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń