niedziela, 5 lutego 2017

Bezglutenowy pasztet z kaczki

W dobie coraz większych alergii pokarmowych, warto jest zainwestować trochę czasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu. Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka.



SKŁADNIKI:
  • 1 kaczka bez szyi i podrobów (1,5 kg)
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • opalona cebula
  • pieprz w ziarnkach
  • 1 ćwiartka z kurczaka (ok. 0,5 kg)
  • 1 kg podgardla wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 4 - 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • chilli mielone - opcjonalnie

Kaczkę oraz udo myjemy i zostawiamy na ok. 30 min w zimnej wodzie. Po tym czasie płuczemy i nastawiamy w garnku, jak na rosół. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opaloną cebulę oraz sól i pieprz w ziarnkach. 

Wedle uznania można dorzucić także pora, selera czy lubczyk. Jednak dla samego smaku pasztetu nie jest to konieczne.

Mięso gotujemy, aż zacznie odchodzić od kości. Wyciągamy wraz z warzywami i studzimy.

Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę.

Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub aluminiowej formy do pasztetu. U nas z podanej ilości składników wyszła 1 duża keksówka i 1 mniejsza.




Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni góra - dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim pasztet jeszcze na minimum 1 godzinę. Studzimy i kroimy dopiero zimny, inaczej będzie się rozpadał.




Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mmm kocham takie przepisy!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielu rodzajów mięsa jest najlepszy.Ja lubię dodać też coś z podrobów. Super przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadzam się :) Ale ten z kaczki sam w sobie jest naprawdę znakomity ;-)

      Usuń