niedziela, 12 lutego 2017

Zakochana tarta



Walentynkowy klimat unosi się w powietrzu już od jakiegoś czasu, a im bliżej 14 lutego, tym mocniej staje się odczuwalny. Z tej okazji przygotowaliśmy prosty, ale zaskakująco uroczy deser, który podbije serce każdego :)



Po prostu "Love is in the Air" !





CIASTO (blacha 28 cm):
PIANKA:
250 g mąki  250 g mrożonych truskawek
125 g zimnego masła 1 galaretka truskawkowa
1 jajko 1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki 30 %
1/4 łyżeczki soli

40 ml zimnej wody
KREM:
1/2 łyżeczki barwnika w proszku 200 ml śmietanki 30 %


2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO: 200 g serka mascarpone
truskawki do dekoracji


CIASTO:

Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę.

Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby ciasto odpoczęło.

Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 190 stopni góra/dół i smarujemy delikatnie blachę masłem. Nie jest to konieczne, ale daje pewność, że tarta ładnie odejdzie po upieczeniu.

Ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę. Odcinamy zbędne części. (U nas zostały one wykorzystane do zrobienia ciasteczek w kształcie serduszek i dekoracji gotowej tarty.)

Ciasto już w blaszce wkładamy jeszcze na 10 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy papier do pieczenia oraz specjalne kulki, fasolę lub ryż, którym obciążymy ciasto, aby nie urosło do góry.

Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim papier, obciążamy i wkładamy do piekarnika na półkę jedną niżej niż środkowa na 20 min. Po tym czasie, ściągamy z tarty papier z obciążeniem, przekładamy na środkową półkę i pieczemy jeszcze 15 min. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.


PIANKA:

Truskawki przekładamy na sito, aby odciekły. Powstały płyn podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia.


Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i łączymy wraz z rozpuszczoną żelatyną.
Truskawki blendujemy wraz z kremówką. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły.
Kiedy galaretka zacznie tężeć łączymy ją ze zmiksowanymi truskawkami. Powstanie delikatna pianka.


KREM: 

Schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Kiedy zgęstnieje dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
Serek rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na bok.


SKŁADANIE TARTY:

Na ciasto wykładamy warstwę kremu, zostawiamy tyle, aby móc udekorować wierch. Wygładzamy i wylewamy na niego piankę. Wstawiamy do lodówki, aby całość stężała. Zajmie to ok. 30 min. 
Po tym czasie dekorujemy tartę pozostawionym kremem, układamy na niej truskawki i ewentualnie upieczone z ciasta serduszka. Jeśli planujemy podawać tartę na drugi dzień, truskawki najlepiej jest położyć tuż przed podaniem, aby nie puściły soku.



Smacznego!

8 komentarzy: