Walentynkowy klimat unosi się w powietrzu już od jakiegoś czasu, a im bliżej 14 lutego, tym mocniej staje się odczuwalny. Z tej okazji przygotowaliśmy prosty, ale zaskakująco uroczy deser, który podbije serce każdego :)
Po prostu "Love is in the Air" !
CIASTO (blacha 28 cm): | PIANKA: | ||
| 250 g mąki | | 250 g mrożonych truskawek |
| 125 g zimnego masła | | 1 galaretka truskawkowa |
| 1 jajko | | 1 łyżeczka żelatyny |
| 1 łyżka cukru pudru | | 150 ml śmietanki 30 % |
| 1/4 łyżeczki soli | ||
| 40 ml zimnej wody | KREM: | |
| 1/2 łyżeczki barwnika w proszku | | 200 ml śmietanki 30 % |
| 2 łyżki cukru pudru | ||
DODATKOWO: | | 200 g serka mascarpone | |
| truskawki do dekoracji |
CIASTO:
Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę.
Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 190 stopni góra/dół i smarujemy delikatnie blachę masłem. Nie jest to konieczne, ale daje pewność, że tarta ładnie odejdzie po upieczeniu.
Ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę. Odcinamy zbędne części. (U nas zostały one wykorzystane do zrobienia ciasteczek w kształcie serduszek i dekoracji gotowej tarty.)
Ciasto już w blaszce wkładamy jeszcze na 10 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy papier do pieczenia oraz specjalne kulki, fasolę lub ryż, którym obciążymy ciasto, aby nie urosło do góry.
Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim papier, obciążamy i wkładamy do piekarnika na półkę jedną niżej niż środkowa na 20 min. Po tym czasie, ściągamy z tarty papier z obciążeniem, przekładamy na środkową półkę i pieczemy jeszcze 15 min. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
PIANKA:
Truskawki przekładamy na sito, aby odciekły. Powstały płyn podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i łączymy wraz z rozpuszczoną żelatyną.
Truskawki blendujemy wraz z kremówką. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły.
Kiedy galaretka zacznie tężeć łączymy ją ze zmiksowanymi truskawkami. Powstanie delikatna pianka.
KREM:
Schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Kiedy zgęstnieje dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
Serek rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na bok.
SKŁADANIE TARTY:
Na ciasto wykładamy warstwę kremu, zostawiamy tyle, aby móc udekorować wierch. Wygładzamy i wylewamy na niego piankę. Wstawiamy do lodówki, aby całość stężała. Zajmie to ok. 30 min.
Po tym czasie dekorujemy tartę pozostawionym kremem, układamy na niej truskawki i ewentualnie upieczone z ciasta serduszka. Jeśli planujemy podawać tartę na drugi dzień, truskawki najlepiej jest położyć tuż przed podaniem, aby nie puściły soku.
Smacznego!
Wyjątkowo uroczy deser :)
OdpowiedzUsuńI przepyszny :)
UsuńAle pięknie się prezentuje ! Co za cudne kolorki ! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDania przygotowane z miłością smakują najlepiej :) super deser :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje :)
UsuńApetyczne ciasteczko ;)
OdpowiedzUsuń