Zamiast klasycznego schabowego zachęcamy, by od czasu do czasu przygotować sobie schab w pięciu smakach. Dzięki klasycznej chińskiej marynacie pozostaje on soczysty i miękki, a dodatek makaronu sprawia, że cały posiłek bez problemu zastąpi klasyczny obiad.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 300 g schabu
- 1 papryka
- 1 marchewka
- seler - tyle ile marchewki
- 2 małe cebulki
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 mała ostra papryczka.
- 200 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
SOS:
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 jasnego
- 1 łyżka octu ryżowego
MARYNATA:
- 1 jajko
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, wodę, sos sojowy oraz mąkę i mieszamy. Dopiero po oblepieniu przez składniki marynaty mięsa dolewamy olej i ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Tuż przed rozpoczęciem krojenia warzyw wstawiamy wodę na makaron.Gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy razem z czosnkiem. Cebulki kroimy na 4 części. Marchew oraz selera kroimy w grubą zapałkę, paprykę w półksiężyce, a ostrą papryczkę w drobne krążki.
Do woka z odrobiną oleju wrzucamy imbir, czosnek i cebulę, kiedy zacznie się rumienić dodajemy marchew i selera. Smażymy na dużym ogniu. Dodajemy mięso i obsmażamy. Kiedy się zamknie, dodajemy obie papryki i zalewny sosem, czyli podanymi wyżej składnikami zmieszanymi ze sobą. Smażymy przez 2 minuty i wrzucamy fasolkę. Nie musimy jej rozmrażać, dzięki temu pozostanie chrupiąca. Smażymy kolejne 2 minuty i odrobinę zmniejszamy ogień. Jeśli sos odparuje dolewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu lub bulionu.
W międzyczasie gotujemy makaron i kiedy będzie aldente, odcedzamy, nie przelewamy wodą i od razu dodajemy do woka. Mieszamy i podajemy.
Danie smakuje zarówno samo, jak i z surówką z białej kapusty.
Danie smakuje zarówno samo, jak i z surówką z białej kapusty.
Smacznego!
Świetne danie obiadowe, prosto i efektownie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń