wtorek, 7 lutego 2017

Schab z warzywami i makaronem

Zamiast klasycznego schabowego zachęcamy, by od czasu do czasu przygotować sobie schab w pięciu smakach. Dzięki klasycznej chińskiej marynacie pozostaje on soczysty i miękki, a dodatek makaronu sprawia, że cały posiłek bez problemu zastąpi klasyczny obiad.


SKŁADNIKI:
  • 300 g schabu
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • seler - tyle ile marchewki
  • 2 małe cebulki
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 mała ostra papryczka.
  • 200 g makaronu pappardelle lub tagliatelle

SOS:
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego

MARYNATA:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, wodę, sos sojowy oraz mąkę i mieszamy. Dopiero po oblepieniu przez składniki marynaty mięsa dolewamy olej i ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Tuż przed rozpoczęciem krojenia warzyw wstawiamy wodę na makaron.Gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy razem z czosnkiem. Cebulki kroimy na 4 części. Marchew oraz selera kroimy w grubą zapałkę, paprykę w półksiężyce, a ostrą papryczkę w drobne krążki.

Do woka z odrobiną oleju wrzucamy imbir, czosnek i cebulę, kiedy zacznie się rumienić dodajemy marchew i selera. Smażymy na dużym ogniu. Dodajemy mięso i obsmażamy. Kiedy się zamknie, dodajemy obie papryki i zalewny sosem, czyli podanymi wyżej składnikami zmieszanymi ze sobą. Smażymy przez 2 minuty i wrzucamy fasolkę. Nie musimy jej rozmrażać, dzięki temu pozostanie chrupiąca. Smażymy kolejne 2 minuty i odrobinę zmniejszamy ogień. Jeśli sos odparuje dolewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu lub bulionu.

W międzyczasie gotujemy makaron i kiedy będzie aldente, odcedzamy, nie przelewamy wodą i od razu dodajemy do woka. Mieszamy i podajemy.

Danie smakuje zarówno samo, jak i z surówką z białej kapusty.


Smacznego!

2 komentarze: