sobota, 18 lutego 2017

Paluszki serowe

Tłusty czwartek za pasem. Wszędzie wkoło pączki, obwarzanki i faworki. U nas w domu w tym roku postanowiliśmy przygotować coś nowego, a zarazem starego, bo przepis pochodzi z dawnych dziecięcych lat.
Szybkie paluszki serowe, bez zbędnego wygniatania ciasta, bez rośnięcia i formowania. Robi się je szybko i niezwykle łatwo, a smak jest po prostu wspaniały.



niedziela, 12 lutego 2017

Zakochana tarta



Walentynkowy klimat unosi się w powietrzu już od jakiegoś czasu, a im bliżej 14 lutego, tym mocniej staje się odczuwalny. Z tej okazji przygotowaliśmy prosty, ale zaskakująco uroczy deser, który podbije serce każdego :)



Po prostu "Love is in the Air" !


środa, 8 lutego 2017

Nadziane ziemniaczane kotlety


Czasami, kiedy robimy tradycyjny polski obiad zostają nam ziemniaki. Zamiast je wyrzucać można przygotować z nich wspaniały obiad na drugi dzień. Kotleciki ziemniaczane, bo o nich mowa są znacznie lepsze z ziemniaków wczorajszych niż świeżo ugotowanych. Do tego mięso zamknięte we wnętrzu placuszka oraz ziemniaczano - pietruszkowy sos i pyszne danie gotowe.


wtorek, 7 lutego 2017

Schab z warzywami i makaronem

Zamiast klasycznego schabowego zachęcamy, by od czasu do czasu przygotować sobie schab w pięciu smakach. Dzięki klasycznej chińskiej marynacie pozostaje on soczysty i miękki, a dodatek makaronu sprawia, że cały posiłek bez problemu zastąpi klasyczny obiad.

niedziela, 5 lutego 2017

Bezglutenowy pasztet z kaczki

W dobie coraz większych alergii pokarmowych, warto jest zainwestować trochę czasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu. Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka.



sobota, 4 lutego 2017

Tikka masala - czyli kurczak w indyjskim sosie

Kochamy kuchnię indyjską. Chyba tylko tutaj można pozwolić sobie na mieszanie wielu mocno intensywnych przypraw, a efekt jest pozytywnie zaskakujący. 
Chociaż na pierwszy rzut oka w skład dań wchodzi milion różnych rzeczy, jest to pozór. Ponad połowa to przyprawy, które raz kupione wystarczą na bardzo bardzo długo. Dlatego zachęcamy do poznawania tej kuchni i próbowania, bo to naprawdę proste!




piątek, 3 lutego 2017

Wege-burgery

Tym razem przepis ze szczególną dedykacją dla wegetarian, chociaż nam - zdeklarowanym mięsożercom, w tym przypadku brak mięsa zupełnie nie przeszkadza. Przepyszne kotlety z ciecierzycy podane w towarzystwie świeżych warzyw i włożone w pachnącą domową bułeczkę, to po prostu poezja smaku.
Chociaż mieszając składniki na kotlety mieliśmy mieszane uczucia, co do efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. 




Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem.

czwartek, 2 lutego 2017

Lasagne z rozmarynem i twarogiem


Dzisiaj pomysł na wspaniałą lasagne. Do tej pory w naszym domu ta potrawa gościła głównie w postaci wegetariańskiej ze szpinakiem i beszamelem lub z mięsnym sosem bolognese i także z beszamelem. Jednak ile razy można robić to samo, kiedy w kuchni tyle wspaniałych produktów i przypraw?