piątek, 3 lutego 2017

Wege-burgery

Tym razem przepis ze szczególną dedykacją dla wegetarian, chociaż nam - zdeklarowanym mięsożercom, w tym przypadku brak mięsa zupełnie nie przeszkadza. Przepyszne kotlety z ciecierzycy podane w towarzystwie świeżych warzyw i włożone w pachnącą domową bułeczkę, to po prostu poezja smaku.
Chociaż mieszając składniki na kotlety mieliśmy mieszane uczucia, co do efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. 




Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem.


KOTLETY:
  • puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - nie mylić z kminkiem!
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • szczypta soli
  • kilka listków świeżo posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • bułka tarta lub mąka ziemniaczana do sklejenia




BUŁKI:

Najlepsze są bułki, z tego przepisu (domowe bułki do burgerów), ale świetnie komponują się też świeże grahamki lub bułki z nasionami dyni


DODATKI:

Wszystko warzywa, które lubimy, czyli np. sałata, pomidor, ogórek, cebula, można dorzucić plastry żółtego sera, prażoną cebulkę, ogórki konserwowe czy ostre papryczki, również marynowane.


SOSY:

 możemy dodać każdy ulubiony sos, kotlety z ciecierzycy, chociaż z dodatkiem aromatycznych przypraw mają to do siebie, że nie charakteryzują się wyrazistym smakiem. Dobrze w tym burgerze komponuje się musztarda, sam ketchup może być za mdły. Lepiej zastąpić go sosem barbecue. Można zrobić go samemu bazując na ketchupie. Przepis tutaj (domowy sos bbq).

Na patelni podprażamy kumin i kolendrę i przekładamy do moździerza. Jeśli mamy kolendrę mieloną, podprażamy sam kmin. Dodajemy szczyptę soli i ucieramy na proszek.
Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę oraz kukurydzę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bazylię, słodką paprykę oraz przyprawy z moździerza i mieszamy. W zależności od tego jak dobrze odsączyliśmy ciecierzycę, możemy potrzebować różną ilość mąki lub bułki. My polecamy na początek wsypać 1 łyżkę mąki i wymieszać, dopiero później dosypywać bułki. 
Kiedy konsystencja będzie już dobra, formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, średnio po 2- 3 minuty z każdej strony - w zależności od grubości kotletów.

Przechodzimy do składania burgerów. 

Bułki smarujemy sosem, układamy warzywa, kotlety, ser, jeśli chcemy i całość przebijamy patyczkiem do szaszłyka.

Można podawać z frytkami (domowe frytki z batatów).


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Dawno nie robiłam,a smaka mi narobiliście :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do zdrowej kuchni pasuje zdrowa woda, mam filtr redox fitaqua z którego woda wzmacnia odporność organizmu - zmniejsza zakwaszenie organizmu i chroni przed poważnymi chorobami.

    OdpowiedzUsuń