Szybkie paluszki serowe, bez zbędnego wygniatania ciasta, bez rośnięcia i formowania. Robi się je szybko i niezwykle łatwo, a smak jest po prostu wspaniały.
SKŁADNIKI: (ok. 50 sztuk)
- 500 g twarogu *
- 500 g mąki
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka sody
- cukier puder - do posypania
- * można użyć sera sernikowego z wiaderka, jednak należy wówczas dodać nieco więcej mąki. Ciasto powinno mieć strukturę ciasta na pierogi.
Margarynę i jajka najlepiej wyjąć ok. 1 godzinę przed zabraniem się do robienia paluszków.. Podane składniki poza sodą i mąką łączymy ręcznie lub za pomocą miksera. Dzięki temu margaryna doskonale się rozmiesza. Powoli dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Sodę dodajemy na sam koniec.
Przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na mniejsze części. Formułujemy długie rulony, jak na kopytka i kroimy pod kątem prostym na zgrabne prostokąty. Można zostawić w takiej formie lub delikatnie zrolować w dłoniach.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka sztuk paluchów. Nie za dozo, bo mocno rosną. Przewracamy kilka razy do uzyskania delikatnie brązowego koloru. Jeżeli olej jest nowy nie powinno być problemu z usmażeniem całej partii. Jeżeli używamy np. oleju z pączków, dobrze jest w połowie smażenia wrzucić połowę lub ćwiartkę obranego surowego ziemniaka, aby nieco sklarował olej.
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniki, zostawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Można podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą. Doskonałe do kawy lub na drugie śniadanie.
Smacznego!
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniki, zostawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Można podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą. Doskonałe do kawy lub na drugie śniadanie.
Smacznego!
Na pewno wyszły smakowite i nie pogardziłabym takimi do kolacji :)
OdpowiedzUsuńWśród domowników cieszą się popularnością :)
UsuńCiekawy przepis i muszą być pyszne :) ja już od lat robię na tłusty czwartek tylko pączki i musze robić podwójną porcję bo znajomi sie zjeżdżają i biją o te moje pączki :) czyli im smakują
OdpowiedzUsuńNa pewno są przepyszne ;-)
UsuńPoczęstuję się:)
OdpowiedzUsuńPycha :) Chętnie zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis stary jak świat :)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie,pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńMy też pozdrawiamy :)
Usuń