czwartek, 7 września 2017

Zupa tajska

Pyszna zupa na każdą porę roku, a zwłaszcza na jesień. Lekko pikantna, rozgrzewająca, a zarazem niezwykle delikatna, dzięki dodatkowi mleczka kokosowego :)

Gęsta, pożywna, a jednocześnie prosta w wykonaniu, to dokonała potrawa na obiad, zwłaszcza dla zabieganych :)




SKŁADNIKI:
  • mięso z 2 ćwiartek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1/2 ostrej świeżej papryczki
  • 2 małe cebule
  • 1 średnia marchewka
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 l bulionu drobiowego lub rosołu
  • puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • cebulka dymki do posypania


Na początku kurczaka kroimy w ok 3 cm kawałki. Podsmażamy ze startym imbirem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę i chwilkę mieszamy. Wlewamy bulion i przykrywamy, aby doprowadzić do wrzenia.

W tym czasie kroimy warzywa, zaczynając od marchewki. Od razu dorzucamy do zupy. Jest najtwardsza, więc ważne, aby wylądowała w garnku pierwsza. Później dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy przez 10 minut. 

Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe wraz z gęstą zawartością i dodajemy kurkumę, sosy sojowy i ostrygowy oraz ocet. Dodajemy także pokrojoną cukinię.

Jajko delikatnie roztrzepujemy w szklance. Zupę mieszamy, aż zacznie delikatnie wirować i wlewamy strużką jajko nie przerywając mieszania. Zwiększamy płomień i gotujemy przez 1 minutę.

Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i posiekaną dymką. W razie konieczności można dolać odrobinę octu.


Smacznego!

23 komentarze:

  1. Wygląda mega pysznie :) Na taką zupkę to ja mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo polubiłyśmy zupy z mleczkiem kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na te chłody zupka idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa z jajkiem w takiej formie to dla mnie nowość, ale uwielbiam azjatycką kuchnię, więc z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję, muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna zupa, lubię dodatek mleczka kokosowego, dodaje smaku i poprawia konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka zupka na pewno by mi posmakowała!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie zupki jak najbardziej trafiają w mój gust! Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa niezwykle kusząca, apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń