sobota, 2 września 2017

Buleczki z jablkami

Wakacje się kończą, więc pora pomyśleć o przekąskach do szkoły dla dzieciaków. Nasze dzisiejsze bułeczki doskonale sprawdzą się jako pyszna przekąska na drugie śniadanie :) Również dorosłym bez wątpienia przypadną do gustu, zwłaszcza do poobiedniej kawy.




CIASTO:
  • 1 kg mąki
  • 75 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *


FARSZ:
  • 3 duże jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* - Dodanie proszku nie jest konieczne. Proszek sprawi, że bułeczki będą po prostu delikatniejsze i dłużej zachowają świeżość


Mleko lekko podgrzewamy. Masło roztapiamy. Drożdże kruszymy do miseczki i zasypujemy 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i wlewamy połowę ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy, aby zaczyn ruszył.

Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, proszek oraz sól. Wbijamy jajko oraz żółtka. Białka odstawiamy na bok do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy przez chwilę. Na końcu powoli wlewamy przestudzone masło. 

Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Potrwa to kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Zajmie to ok. 1 godzinę.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy wedle uznania w kostkę lub talarki. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na 15 minut, aby puściły sok. Wraz z sokiem lekko podgrzewamy przez 2 - 3 minuty. Przekładamy na sito, aby płyn ściekł. 

Kiedy wystygną dodajemy cynamonu i mąki ziemniaczanej. Mąka zapobiegnie puszczaniu soku wewnątrz drożdżówek.

Ciasto ponownie szybko wyrabiamy.  Wałkujemy na ok 2 cm placek i wycinamy szklanką koła. Wypełniamy farszem i sklejamy, Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostawiamy na 10 minut, aby jeszcze podrosły.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra - dół. Bułeczki będą się piekły ok. 10 minut, do uzyskania złotego koloru.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pozostawionym białkiem. Można również białka wymieszać z odrobiną mleka i cynamonu, a wierzch bułeczek posypać cukrem lub cukrem waniliowym.


Smacznego!

32 komentarze:

  1. Uwielbiam bułeczki :) Wyglądają tak, że ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na jabłka właśnie się zaczyna, będę musiała wykorzystać przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne! Ja też robię zapasy dla mojego dziecia

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ apetyczne bułeczki, wspaniałe! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. I mamy gwarancję, że dziecko nie przyniesie ze sobą drugiego sniadania do domu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie się prezentują na tych zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne drożdżóweczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, uwielbiam takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyczne smaki, nigdy się nie znudzą. Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń