piątek, 9 marca 2018

Ser z jogurtu (labneh) marynowany w oliwie

Serek labneh to nic innego jak mocno odcedzony jogurt. To doskonała alternatywa dla fety czy mozzarelli, dlaczego? Otóż jogurt naturalny ma zwykle 2 % tłuszczu, feta natomiast ponad 20 %! Dodatkowym atutem lebneh jest to, że sami możemy go aromatyzować poprzez dodanie do jogurtu ulubionych ziół. 

Serek ten jest odpowiedni zarówno na śniadanie, kolację czy jako jeden ze składników obiadu. 



SKŁADNIKI:
  • 1 kg jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • gaza
  • sitko lub durszlak
  • miska
  • gumka recepturka
  • suszone zioła - opcjonalnie
  • oliwa z oliwek
  • ulubione suszone zioła - opcjonalnie


Jogurt mieszamy z solą. Możemy również dodać ulubione zioła. My tym razem do jogurtu dorzuciliśmy płatki chilli i czosnku niedźwiedziego. Mieszamy dokładnie.

Sito wykładamy gazą i umieszczamy na miseczce. Wylewamy jogurt i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin. Po tym czasie łapiemy końce gazy i sczepiamy je gumką dość ciasno. Nam serwatka z jogurtu nie smakuje więc ją wylewamy, ale jest ona oczywiście jadalna i dość wartościowa. Na tym etapie konsystencja jogurtu odpowiada jogurtowi greckiemu.

Co kilka godzin wyjmujemy jogurt z lodówki i ściskamy coraz bardziej gumką.

Mniej więcej po 24 - 36 godzinach otrzymamy kremowy serek odpowiadający tym typu fromage, jednak znacznie mniej kaloryczny.

Po 4 dniach serek nadaje się do formowania z niego kulek. Kulki turlamy w dłoniach skropionych oliwą.

Jeśli chcemy przedłużyć żywotność naszych kulek wkładamy je do wyparzonego suchego słoika i zalewamy oliwą. Wedle uznania możemy dosypać ulubionych ziół.

Przechowujemy w lodówce do miesiąca czasu. Ważne, aby przed użyciem serka, wyjąc słoik na kilkanaście minut z lodówki. Oliwa w chłodzie tężeje, ale bardzo szybko wraca do pierwotnego stanu.

Serowe kuleczki doskonale nadają się do sałatek, na kanapki i wszędzie tam, gdzie używamy fety. To doskonała znacznie mniej kaloryczna alternatywa dla tłustego sera. :)



Smacznego!

14 komentarzy:

  1. aż chce się sięgnąć po kilka kulek

    OdpowiedzUsuń
  2. slyszałam już o nim kilka razy. Muszę w końcu spróbować :) kocham wszelakie sery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie cudeńka :) często widywaliśmy podobne smakołyki w Grecji albo we Włoszech i Turcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pyszny jest ten serek z jogurtu :) Też często robimy i to nawet na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie apetyczne. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, ekstra. Kiedyś jadłam podobny ser, nie wiem, czy akurat tak zrobiony, ale ten wygląda cudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe! :D koniecznie muszę spróbować zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję za ten przepis. W tak prosty sposób można zmniejszyć ilość kalorii, które niestety, potem trzeba spalić :) na pewno będę robić taki serek Nie raz.

    OdpowiedzUsuń