Tym razem pomysł na doskonałą alternatywę dla roladek z kurczaka. Nadziewane ćwiartki! Są super! Dosłownie - po pierwsze mięso wychodzi niesamowicie soczyste, po drugie nie rozlatuje się podczas zwijania i pieczenia, a po trzecie udka są kilka razy tańsze niż filety. :)
Mięso z udek jest naszym zdaniem niedoceniane. Większość stawia na filety, bo są pozornie prostsze do obróbki. Jednak wcale nie tak łatwo przygotować dobre i soczyste piersi. Dużo prościej nauczyć się usuwać kości z udek. :)
Mięso z udek jest naszym zdaniem niedoceniane. Większość stawia na filety, bo są pozornie prostsze do obróbki. Jednak wcale nie tak łatwo przygotować dobre i soczyste piersi. Dużo prościej nauczyć się usuwać kości z udek. :)
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- 4 suszone pomidory + olej
- suszone oregano do posypania
- sznurek do związania lub wykałaczki
FRYTKI:
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 burak
- olej z pomidorów suszonych
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
Warzywa obieramy i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z przyprawami i olejem.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 funkcja góra/dół. Frytki rozsypujemy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kurczaka wstawiamy o półkę niżej. Frytki co jakiś czas mieszamy. Po 30 minutach pieczenia zamieniamy je miejscami z udkami i ściągamy folię, aby płyn wyparował. Pieczemy jeszcze 15 - 20 minut.
Jeśli frytki będą gotowe szybciej możemy je wyjąc i przykryć, aby nie wystygły.
Smacznego!
Ciekawy pomysł na udka kurczaka. Rzeczywiście przeważnie korzysta się z filetów :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają te kurczaki. Bardzo ciekawy pomysł wymyśliłaś.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa i mój narzeczony jemy zdrowo i smacznie, gotowaniem w domu zajmuję się ja i z dumą przyznaję, że idzie mi naprawdę coraz lepiej. Uwielbiam potrawy, których przygotowanie nie zabiera mi dużo czasu i które mogę włożyć w boxy na następny dzień do pracy.
OdpowiedzUsuńZapraszam na najnowszy wpis - współpraca!
studentkazarzadzania.blogspot.com
Wytrwałości :)
UsuńFajna propozycja na obiadek ;) pięknie wyglada
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńPyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńPopieram używanie tej części kuraka! To o wiele smaczniejsze mięso niż piersi! Bardzo podoba mi się przepis, także na cudowne dodatki! Super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper, kurczak a tak fajnie podany :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ćwiartki z kurczaka <3
OdpowiedzUsuńwow, wyglądają obłędnie :) mniam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepysznie nadziane mięsko. I do tego te kolorowe frytki. Mniam!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuńciekawy recept, godny wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZjadła bym taką ćwiartkę. Trochę pracy trzeba w to włożyć, ale na pewno warto.
OdpowiedzUsuńWcale nie tak dużo tej pracy :P
UsuńOmnomnom pyszności! <3
OdpowiedzUsuńW sklepie można też dostać gotowe mięso z udek bez kości. Robiłam już kilka razy roladki. Faktycznie, to mięso jest ciemniejsze, smaczniejsze i pewnie bardziej wartościowe...
OdpowiedzUsuńJasne, że można kupić gotowe :) Wygodniej, ale znacznie drożej :)
UsuńJak apetycznie podane :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOoh my goodness – that looks so flippin good..! its delicious dear..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in pakistan
Thank U :)
UsuńMniam...pychotka!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak to smakowicie wygląda :) Chciałoby się zjeść taki obiadek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajny pomysł, a udka wyglądają mega apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe.
OdpowiedzUsuńSmaczne danie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie wiem, czy umiałabym je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńNic trudnego!
UsuńPyszności, muszę zrobić na obiad :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpycha, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja! Zdecydowanie wolę udka od suchego fileta:)
OdpowiedzUsuńDo roladek tak :D
UsuńW takiej wersji zjadłabym udka z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń