piątek, 2 lutego 2018

Makaron w sosie szpinakowym

O tym dlaczego warto sięgać po szpinak, pisaliśmy już tutaj (klik). Warto pamiętać o dostarczaniu organizmu ważnych i cennych składników zwłaszcza teraz, kiedy przesilenie wiosenne zbliża się do nas coraz większymi krokami.



Pamiętajmy, że do wiosny zostało już tylko lekko ponad 40 dni. My nie możemy się już doczekać końca zimy, dlatego również na talerzu coraz bardziej wiosennie :) Dzisiaj na obiad serwujemy zielony sos z makaronem. :)



SKŁADNIKI:
  • 450 g mrożonego szpinaku (brykiet)
  • 100 g serka topionego bez do - datków
  • kubek śmietanki 12 lub 30 % (180 - 200 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • sól
  • pieprz
  • orzechy włoskie - do posypania
  • kozi ser lub inny wyrazisty - do posypania 
  • 400 g makaronu rurki


Na patelni roztapiamy masło lub rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany oraz cebulę pokrojoną w małą kostkę. Smażymy przez chwilę, aż cebula się zeszkli i dodajemy szpinak. Wsypujemy sól i smażymy całość, aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Kiedy się podgrzeje dodajemy resztę przypraw oraz serek topiony i smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 


Po około 15 minutach farsz powinien być już odparowany. Dolewamy śmietankę i mieszamy, aż się zagotuje. Wyłączamy i przykrywamy sos, aby nie odparował.


W czasie, gdy sos się jeszcze redukuje, wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy makaron w osolonej wodzie (bez dodatku oleju), na pół twardo. 

Kiedy makaron jest już dobry, ok 100 ml wody z gotowania dodajemy do sosu wraz z odcedzonym makaronem. Wszystko razem mieszamy.

Podajemy posypane orzechami włoskimi oraz kozim serem lub innym równie wyrazistym.





Smacznego!

36 komentarzy:

  1. Makaron wygląda bardzo apetycznie. :) Szkoda, że u mnie w domu tylko ja lubię szpinak. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię makaron lubię szpinak to i to danie by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, bardzo lubię makaron ze szpinakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności ;)) u mnie szpinak jednak nie przejdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam makaron ze szpinakiem. Ja dodaję zawsze trochę sera feta. Muszę spróbować z kozim.

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie ratuje mnie, gdy nie mam dużo czasu, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione danie, jednak w wersji bez orzechów :) A zamiast serka topionego wolę mozzarellę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny obiad, bardzo lubię szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to jedno z moich ukochanych połączeń. też zawsze dodaję orzechy - bardzo pasują tutaj. moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio właśnie chodzi za mną takie danie ze szpinakiem! Dzięki za przepis, na pewno wkrótce go wykorzystam <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszystko co jest w tym daniu. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne danie, choć serek topiony zamieniłabym na gorgonzolę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie niestety domownicy nie lubią gorgonzoli :)

      Usuń
  13. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie połączenia :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A my lubimy taki szpinak robić z serem pleśniowym :D

    OdpowiedzUsuń
  16. pierwszy raz użyłam koziego sera - super połączenie!

    OdpowiedzUsuń