sobota, 17 lutego 2018

Nadziewane ćwiartki z kurczaka

Tym razem pomysł na doskonałą alternatywę dla roladek z kurczaka. Nadziewane ćwiartki! Są super! Dosłownie - po pierwsze mięso wychodzi niesamowicie soczyste, po drugie nie rozlatuje się podczas zwijania i pieczenia, a po trzecie udka są kilka razy tańsze niż filety. :)


Mięso z udek jest naszym zdaniem niedoceniane. Większość stawia na filety, bo są pozornie prostsze do obróbki. Jednak wcale nie tak łatwo przygotować dobre i soczyste piersi. Dużo prościej nauczyć się usuwać kości z udek. :)



SKŁADNIKI (na 4 porcje):
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 suszone pomidory + olej
  • suszone oregano do posypania
  • sznurek do związania lub wykałaczki

FRYTKI:
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 burak
  • olej z pomidorów suszonych
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól


Z udek usuwamy kości. Mozzarellę kroimy w paski, pomidory również. Dzielimy na 4 równe części i nadziewamy każdą z ćwiartek. Związujemy lub spinamy wykałaczkami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy oregano i smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na ok. 30 minut.
Warzywa obieramy i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z przyprawami i olejem.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 funkcja góra/dół. Frytki rozsypujemy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Kurczaka wstawiamy o półkę niżej. Frytki co jakiś czas mieszamy. Po 30 minutach pieczenia zamieniamy je miejscami z udkami i ściągamy folię, aby płyn wyparował. Pieczemy jeszcze 15 - 20 minut.

Jeśli frytki będą gotowe szybciej możemy je wyjąc i przykryć, aby nie wystygły.

Tak przygotowane roladki doskonale smakują również z kaszą bulgur, komosą ryżową lub sałatką.



Smacznego!

47 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na udka kurczaka. Rzeczywiście przeważnie korzysta się z filetów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają te kurczaki. Bardzo ciekawy pomysł wymyśliłaś.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja i mój narzeczony jemy zdrowo i smacznie, gotowaniem w domu zajmuję się ja i z dumą przyznaję, że idzie mi naprawdę coraz lepiej. Uwielbiam potrawy, których przygotowanie nie zabiera mi dużo czasu i które mogę włożyć w boxy na następny dzień do pracy.


    Zapraszam na najnowszy wpis - współpraca!
    studentkazarzadzania.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja na obiadek ;) pięknie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  5. Popieram używanie tej części kuraka! To o wiele smaczniejsze mięso niż piersi! Bardzo podoba mi się przepis, także na cudowne dodatki! Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, kurczak a tak fajnie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, wyglądają obłędnie :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie nadziane mięsko. I do tego te kolorowe frytki. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy recept, godny wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadła bym taką ćwiartkę. Trochę pracy trzeba w to włożyć, ale na pewno warto.

    OdpowiedzUsuń
  11. W sklepie można też dostać gotowe mięso z udek bez kości. Robiłam już kilka razy roladki. Faktycznie, to mięso jest ciemniejsze, smaczniejsze i pewnie bardziej wartościowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można kupić gotowe :) Wygodniej, ale znacznie drożej :)

      Usuń
  12. Ooh my goodness – that looks so flippin good..! its delicious dear..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak to smakowicie wygląda :) Chciałoby się zjeść taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny pomysł, a udka wyglądają mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wiem, czy umiałabym je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności, muszę zrobić na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. pycha, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetna propozycja! Zdecydowanie wolę udka od suchego fileta:)

    OdpowiedzUsuń
  19. W takiej wersji zjadłabym udka z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń