Ostatnio na naszym stole królują zupy krem. Robi się je naprawdę szybko i są mega pożywne, a to ważne, bo niestety czasu od kilku tygodni nam bardzo brakuje. Ale jak to Mama i Babcia zawsze mówiły - zupa musi być. :) Tym razem przygotowaliśmy krem z cebuli. Wyszedł pyszny, szczerze mówiąc, nawet się nie spodziewaliśmy, że będzie tak smacznie. A w duecie z jajem poszetowym - poezja!
- 4 cebule
- 2 duże ziemniaki
- 1 l bulionu lub rosołu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- pieprz
- sól
- jajko w temp. pokojowej (1 na porcję)
- 2 łyżki octu
- grzanki - opcjonalnie
ZUPA:
Bulion podgrzewamy i wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki.
Cebule obieramy i każdą z nich opalamy nad palnikiem lub na kuchence. Dodajemy do zupy.
Dodajemy tymianek i gotujemy przez 30 min na małym palniku. Po tym czasie miksujemy zupę na gładko i w razie potrzeby doprawiamy.
JAJKO W KOSZULCE (poszetowe):
W garnku gotujemy ok 1 l wody wraz z 2 łyżkami octu. Do miseczki delikatnie wbijamy jajko, tak, aby nie uszkodzić żółtka.
Kiedy woda zacznie się gotować, łyżka mieszamy ją, aby powstał "wirek". Wlewamy delikatnie jajko i gotujemy ok 2 minuty. Wyciągamy ostrożnie i kładziemy bezpośrednio do talerza zupą.
Smacznego!
Fajny pomysł. Ja bym zjadła z grzankami :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo lubię kremy i sama dziś na obiad miałam krem z pora :) Toja też bym zjadła i musze nauczyć się robić te jajaka w koszulce :)
OdpowiedzUsuńTo nic trudnego :)
UsuńI to żółtko na końcu <3 Poezja :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZupę cebulową znałam do tej pory tylko zapiekaną pod ciastem francuskim. Ale ta mi się podoba bardziej.
OdpowiedzUsuńJest duzo szybsza w wykonaniu :)
Usuń