Wakacje się kończą, więc pora pomyśleć o przekąskach do szkoły dla dzieciaków. Nasze dzisiejsze bułeczki doskonale sprawdzą się jako pyszna przekąska na drugie śniadanie :) Również dorosłym bez wątpienia przypadną do gustu, zwłaszcza do poobiedniej kawy.
CIASTO:
- 1 kg mąki
- 75 g drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 100 g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *
FARSZ:
- 3 duże jabłka
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* - Dodanie proszku nie jest konieczne. Proszek sprawi, że bułeczki będą po prostu delikatniejsze i dłużej zachowają świeżość
Mleko lekko podgrzewamy. Masło roztapiamy. Drożdże kruszymy do miseczki i zasypujemy 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i wlewamy połowę ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy, aby zaczyn ruszył.
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, proszek oraz sól. Wbijamy jajko oraz żółtka. Białka odstawiamy na bok do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy przez chwilę. Na końcu powoli wlewamy przestudzone masło.
Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Potrwa to kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Zajmie to ok. 1 godzinę.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy wedle uznania w kostkę lub talarki. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na 15 minut, aby puściły sok. Wraz z sokiem lekko podgrzewamy przez 2 - 3 minuty. Przekładamy na sito, aby płyn ściekł.
Kiedy wystygną dodajemy cynamonu i mąki ziemniaczanej. Mąka zapobiegnie puszczaniu soku wewnątrz drożdżówek.
Ciasto ponownie szybko wyrabiamy. Wałkujemy na ok 2 cm placek i wycinamy szklanką koła. Wypełniamy farszem i sklejamy, Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostawiamy na 10 minut, aby jeszcze podrosły.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra - dół. Bułeczki będą się piekły ok. 10 minut, do uzyskania złotego koloru.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pozostawionym białkiem. Można również białka wymieszać z odrobiną mleka i cynamonu, a wierzch bułeczek posypać cukrem lub cukrem waniliowym.
Smacznego!
Uwielbiam bułeczki :) Wyglądają tak, że ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńSezon na jabłka właśnie się zaczyna, będę musiała wykorzystać przepis ;)
OdpowiedzUsuńIm szybciej tym lepiej ;-)
UsuńIdealne! Ja też robię zapasy dla mojego dziecia
OdpowiedzUsuńsuper są, pieknie wyrosły
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńjak malowane!
OdpowiedzUsuńByły - białkiem ;P
UsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! :)
Usuńależ apetyczne bułeczki, wspaniałe! <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy! :)
UsuńWyglądają super :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńI mamy gwarancję, że dziecko nie przyniesie ze sobą drugiego sniadania do domu :D
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńPysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie się prezentują na tych zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńŚwietne drożdżóweczki! :)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam takie :-)
OdpowiedzUsuńKlasyczne smaki, nigdy się nie znudzą. Wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze w modzie ;-P
Usuń:)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń