wtorek, 23 maja 2017

Najprostsze i najszybsze krewetki



Przygotowanie wyjątkowej kolacji czy też obiadu wcale nie musi być pracochłonne. Na taką okazję warto sięgnąć po przepis na najprostszą na świecie pastę, która dzięki dodatkowi krewetek zamienia się w iście restauracyjne danie. Przygotowanie całej potrawy zajmuje tylko tyle, ile ugotowanie makaronu. Dodatek soku z cytryny oraz listków rukoli sprawia, że całość jest niezwykle świeża i lekka.


SKŁADNIKI (2-3 osób):
  • 200 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego
  • 200 ml śmietanki 12 lub 30 %
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • garść rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • starty parmezan
  • 200 g makaronu tagliatelle lub spaghetti


Krewetki obieramy. Najpierw odrywamy główki i ściągamy pancerz. Na końcu wyciągamy ze środka jelito (czarna nitka). Główki i pancerzyki można zostawić i np. zamrozić. My robimy z nich wywar do wszelkich zup orientalnych.

W garnku nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy na pół twardo i odcedzamy.
Aby sos ładnie oblepił makaron gotujemy go w wodzie bez dodatku oleju i nie przelewamy wodą.


Kiedy makaron się gotuje, zabieramy się za sos. Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy około 1 minutę. Wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, dzięki temu sos nieco zgęstnieje.

Pomidorki kroimy na połówki, rukolę płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do sosu, łączymy z sosem i wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy.


 Już na talerzu posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!


10 komentarzy: