Dzisiaj łatwe, proste i smaczne ciacho. Idealne, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. W smaku przypomina nieco kremówkę, ale dzięki dodatkowi dżemu, nie jest za słodkie. Świetne do popołudniowej kawy :)
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u nas porzeczkowy)
- gotowy krem karpatka do gotowania
- kostka masła
- 100 ml śmietanki 30 %
- łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Krem karpatka przygotowujemy według wskazówek producenta. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy zimny krem karpatkowy.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia.
Ciasta francuskie rozwijamy i delikatnie nacinamy na równe kwadraty. Chodzi jedynie o to, aby zaznaczyć kawałki ciasta, dzięki temu będzie się później ładnie kroiło. Pieczemy według przepisu na opakowaniu.
Na wystudzony blat francuskiego ciasta wykładamy gotową karpatkową masę, Schładzamy przez 15 min, aby stężała.
W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, zabieramy się za ubijanie śmietanki. Kiedy będzie już sztywna dosypujemy do niej cukier puder i żelatynę i chwilę miksujemy.
Wyciągamy ciasto, smarujemy je dżemem i wykładamy ubitą śmietanę. Przykrywamy drugim blatem francuskiego ciasta i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystko ładnie ze sobą związało.
Smacznego!
Bardzo proste i na pewno bardzo smaczne :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajne ciasto, prosto, smacznie i bez wysiłku :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho. Wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper, że jest też kwaśny dżem :) Lubimy takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJest, zwłaszcza domowy :)
Usuń<<<<<<yummy my dear
OdpowiedzUsuńPomysłowe. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że dobre :)
Usuń