Przygotowanie wyjątkowej kolacji czy też obiadu wcale nie musi być pracochłonne. Na taką okazję warto sięgnąć po przepis na najprostszą na świecie pastę, która dzięki dodatkowi krewetek zamienia się w iście restauracyjne danie. Przygotowanie całej potrawy zajmuje tylko tyle, ile ugotowanie makaronu. Dodatek soku z cytryny oraz listków rukoli sprawia, że całość jest niezwykle świeża i lekka.
- 200 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego
- 200 ml śmietanki 12 lub 30 %
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- garść rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- starty parmezan
- 200 g makaronu tagliatelle lub spaghetti
Krewetki obieramy. Najpierw odrywamy główki i ściągamy pancerz. Na końcu wyciągamy ze środka jelito (czarna nitka). Główki i pancerzyki można zostawić i np. zamrozić. My robimy z nich wywar do wszelkich zup orientalnych.
W garnku nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy na pół twardo i odcedzamy.
Aby sos ładnie oblepił makaron gotujemy go w wodzie bez dodatku oleju i nie przelewamy wodą.
Kiedy makaron się gotuje, zabieramy się za sos. Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy około 1 minutę. Wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, dzięki temu sos nieco zgęstnieje.
Pomidorki kroimy na połówki, rukolę płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do sosu, łączymy z sosem i wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy.
Już na talerzu posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!
Ulubione składniki mojego męża. Chyba mu zrobię ;P
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńPyszna propozycja :) Krewetki bardzo lubię, ale rzadko jadam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię i chętnie bym zjadła porcyjkę :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńMoże być sok z limonki?
OdpowiedzUsuń