Tym razem zapraszamy do spróbowania przepisu rodem z kuchni greckiej. Ten sposób przygotowania piersi z kurczaka doskonale nadaje się zarówno do piekarnika, jak i na grilla. Przygotowany w domu podany z ryżem lub frytkami oraz lekką sałatą, to świetny pomysł na obiad. Wybierając przyrządzenie fileta na grillu dobrze jest go zaserwować w towarzystwie również grillowanych warzyw, opcjonalnie również z sałatką.
W naszym domu z powodu brzydkiej pogody, przygotowaliśmy piersi w domowym piekarniku. Ale zapewniamy, że kurczak z grilla jest równie wybitny.
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
SOS:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki gorczycy - opcjonalnie
- sól
- pieprz
Czosnek miażdżymy, najlepiej przepuszczamy go przez praskę, łączymy z sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i oliwą. Składniki najlepiej utrzeć w moździerzu.
Filety myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Dokładnie smarujemy je przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Do rondelka wrzucamy wszystkie składniki sosu. Jeśli gorczycę mamy w ziarnach dobrze jest ją wcześniej rozetrzeć w moździerzu. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty na małym ogniu, aby smaki się ze sobą połączyły. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Kurczaka smarujemy powstałym sosem i wkładamy do folii aluminiowej. Reszta sosu będzie potrzebna w trakcie pieczenia.
GRILL: Układamy na ruszcie i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie, kiedy mięso się już zamknie, usuwamy folię, ponownie smarujemy sosem i grillujemy. Pamiętajmy, aby mięso obracać jeszcze kilka razy i smarować sosem. Po 15 minutach danie powinno być gotowe.
Jeśli jako dodatek, chcemy przygotować grillowane warzywa, po prostu kroimy je w niewielkie części, posypujemy dowolnymi przyprawami - najlepiej, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwa i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy razem z kurczakiem. Warzywa będą gotowe w tym samym czasie,
PIEKARNIK: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni funkcja góra dół lub 190 z termoobiegiem. Piersi w folii układamy na kratce do pieczenia na środkowej półce i pieczemy 10 minut. W połowie czasu obracamy mięso.
Po 10 minutach, usuwamy folię, kurczaka smarujemy sosem i układamy na kratce, którą przekładamy na wyższy poziom. Pod spód układamy blachę, aby sos mógł swobodnie kapać. Po 5 minutach ponownie smarujemy filety sosem i obracamy. Po tym czasie mięso powinno być już gotowe, jeśli tak nie jest, zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku.
Dobrym dodatkiem do tak zrobionego kurczaka są pieczone ziemniaki. Ziemniaki dokładnie szorujemy i wraz ze skórką, kroimy wzdłuż na ósemki., Skrapiamy je oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, i układamy na blasze, którą podłożymy pod kurczaka. Mieszamy co jakiś czas, aby kapiący sos nadał smak również naszym łódeczkom.
Możemy również zarówno w przypadku grilla jak i piekarnika, podać jako dodatek szybką sałatę. Główkę sałaty drzemy na niewielkie kawałki, Wkrajamy pomidora oraz cebulę, najlepiej czerwoną. Dodajemy ulubione oliwki, u nas faworytem do tego dania są zielone nadziane anchois. Doprawiamy sola, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Pysznie wygląda :) Uwielbiam takie dania i jestem bardzo ciekawa tego sosu cytrynowego :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKuszący obiad!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo smakowity obiad :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie wygląda :) Bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :) Taki to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo smakowity posiłek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie propozycje to ja uwielbiam, pycha!!!
OdpowiedzUsuńLekkie, proste i nietuczące :)
UsuńMięso z grilla to doskonały powód do spotkania się na świeżym powietrzu i delektowania się smakiem lata. Grillowanie to nie tylko jedzenie, to celebracja sezonu grillowego!
OdpowiedzUsuń