poniedziałek, 29 stycznia 2018

Pierożki twarogowe z jabłkami

Zima w tym roku nie dopisała. Za oknem ciągle szaro i ponuro. Śniegu brak, słońca też. Tylko smog nie zawodzi. Z tego przygnębienia chyba skoczyło nam zapotrzebowanie na endorfinki, bo ostatnio coraz więcej słodkości wychodzi z naszego piekarnika. 

Tym razem są to pierożki z jabłkami, które posmakują naprawdę każdemu! Ciasto zagniata się w 2 minuty. Leniwi zamiast świeżych owoców mogą użyć dżemu, wyjdzie równie pyszne, a oszczędzi czasu. ;-)


SKŁADNIKI:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g margaryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko lub 1 łyżka śmietany
  • jabłka
  • cynamon
  • cukier puder do posypania

 

Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego margarynę pokrojoną na małe kawałeczki, mąkę oraz jajko lub śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka lub owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min (im więcej tym lepiej). 

Jabłka obieramy i kroimy na plasterki ok 0,5 cm grubości. Oprószamy cynamonem. 

Ciasto wałujemy na ok. 0,5 cm placek. Szklanką wycinamy koła i na każdym umieszczamy plaster jabłka. Sklejamy brzegi i układamy na blasze. 

Pieczemy przez ok. 25 minut na średniej półce przy 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 bez. 

Pierożki są gotowe kiedy się zarumienią. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Można do wymieszać z odrobiną cynamonu i dopiero posypywać ciastka. 

W przypadku gdy decydujemy się na dżem, pamiętajmy by nie był on zbyt rzadki. Nakładamy po 1 łyżeczce na połowę koła, a na drugiej widelcem zrobić dziurki ( w zupełności wystarczy 1 ukłucie) i dopiero sklejamy. Zapobiegnie to rozklejaniu się pierożków podczas pieczenia.



Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda,ale mam pytanie do ciasta nie dajesz cukru???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie. Cukier tylko do posypania. Te nie zostały popudrowane po prostu :)

      Usuń
  2. dokładnie... szaro, buro i wietrznie :(
    Na pocieszenie mogłabym skraść takie cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł i fajne połączenie :) Na pewno musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny pomysł! W sam raz na słotę za oknem! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za śniegiem akurat nie tęsknimy ;) Odpowiada nam taka zima jaka jest :) Ale pierożki zjadłybyśmy z chęcią bez jakiegokolwiek powodu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pieczone pierogi są pyszne, u mnie wszyscy je uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierożki takie, że palce lizać! Idealne na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście błyskawicznie przygotowuje się te pierożki. Bardzo lubię ciasto twarogowe:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie pierożki kojarzą mi się z dzieciństwem. Wyglądają bardzo smakowicie. Chętnie porwałabym kilka do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Wyglądają przepysznie, chętnie bym zjadła kilka takich pierożków :D

    OdpowiedzUsuń