czwartek, 31 sierpnia 2017

Budyń ryżowy (bezglutenowy)


Przedstawiamy całkiem inny budyń lub pudding - jak kto woli. Na bazie mleka i ryżu, aromatyzowany pachnącą skórką cytrynową... To doskonały pomysł na deser lub drugie śniadanie! Nigdy wcześniej nie spodziewaliśmy się, że coś tak prostego może być tak niesamowite w smaku. To zdecydowanie coś, co warto zrobić! :)




SKŁADNIKI:

  • 1 l mleka 
  • 100 g ryżu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • sól
  • ulubione owoce lub cynamon do dekoracji

Mleko gotujemy ze skórką cytrynową. Kiedy się zagotuje, wyłączamy i odstawiamy. Ryż płuczemy i zalewamy szklanką wody. Solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż wchłonie wodę. Kiedy tak się stanie, zaczynamy stopniowo, po chochelce dolewać ugotowane, ciepłe mleko. Powtarzamy czynność, aż do wykorzystania całego mleka.

Żółtka ucieramy z cukrem, aż nieco zbieleją. Dodajemy do nich łyżkę ryżu i energicznie mieszamy, aby zahartować jajeczną masę. Wlewamy do gotującego się ryżu energicznie mieszając, jak przy gotowaniu budyniu. Gotujemy całość przez 2-3 min nie przestając mieszać. Przekładamy do salaterek lub pucharków, wierzch dekorujemy ulubionymi owocami lub posypujemy cynamonem :)

Deser dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony.



Smacznego!

10 komentarzy: