piątek, 6 października 2017

Zawijany schab w sosie cytrynowym

Tym razem coś dobrego na rodzinny obiad. Suchy schab i tłusty boczek to świetne zestawianie. Do tego doskonały sos na bazie ulubionych warzyw i świetne danie gotowe. Do zagęszczenia sosu tym razem wybraliśmy znakomity jasny uniwersalny sos #lowicz :)



ROLADA:

  • 1 - 1,3 hg schabu w kawałku
  • 200 g cienkich plastrów boczku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżki  masła
  • nici do związania

SOS:

  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła.
  • 1 słoik sosu jasnego uniwersalnego Łowicz
  • pieprz
  • sól


Schab oczyszczamy i rozkrajamy wzdłuż długiego boku "rozwijając" go jak roladę. Powinien powstać płat grubości ok 2 cm. Doprawiamy go solą i pieprzem i układamy plastry boczku, posikane ząbki czosnku oraz kawałki masła. Zwijamy ciasno i związujemy nicią. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. 

Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy na kawałki. Cytrynę parzymy, dokładnie szorujemy i dzielimy na 4 części. Cebulę obieramy i kroimy na 8 części, a paprykę w pół okręgi. 

Piekarnik ustawiamy na 160 stopni, funkcja góra dół. 

Brytfankę smarujemy masłem. układamy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Roladę obsmażamy z każdej strony i układamy na warzywach. Wkładamy na wierzch resztę natki pietruszki, przykrywamy i wstawiamy na 1 godzinę do piekarnika.  

Roladę wyciągamy z brytfanki i odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęła. Zapobiegnie to wypłynięciu soków z mięsa.  

Do upieczonych warzyw dodajemy sos jasny uniwersalny Łowicz i mieszamy, aby całość nieco zgęstniała.  

Roladę kroimy na plastry i polewamy sosem. Dobrze smakuje podana z kaszą gryczaną lub bulgur. 



Smacznego!

12 komentarzy: