środa, 15 marca 2017

Tarta jabłkowa ze słonym akcentem

Dzisiaj przepis na deser, który we wstępnej fazie miał być szarlotką, ale szarlotką nie został. Zalegające w szafce masło orzechowe i paczka daktyli sprawiły, że powstało przepyszne ciasto, którego smak w pierwszym skojarzeniu przywodzi na myśl słony karmel.




  • można dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżeczkę cukru pudru


WYPEŁNIENIE TARTY:
  • 4 łyżki masła orzechowa
  • 15 daktyli
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • orzeszki ziemne do posypania


Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i w plasterki. Posypujemy cukrem i odstawiamy by nieco puściły sok. 

Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby napęczniały. Odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie blendujemy na gładką masę wraz z wodą.

Do garnka wlewamy odrobinę wody i doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy jabłka wraz z sokiem, przykrywamy i gotujemy ok 20 min aż jabłka zmiękną. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliły. Kiedy będą już miękkie dolewamy zblendowne daktyle i gotujemy jeszcze chwilkę. 

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i przelewamy do jabłek. Ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzony spód od tarty smarujemy masłem orzechowym. Następnie pfrzekładamy tężejące jabłka i odstawiamy do lodówki na ok 10 min. 

Kiedy tarta odpoczywa w chłodzie, na patelni prażymy orzeszki ziemne. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć i nabierać złocistego koloru, przekładamy do moździerza i nieco rozdrabniamy. Można to także zrobić tłuczkiem do mięsa, czy w każdy inny dowolny sposób.

Orzeszkami posypujemy tartę. Ważne, aby nie była jeszcze lekko lepiąca się, dzięki temu orzechy nie odpadną.



Smacznego!

9 komentarzy: